Història

BREU HISTÒRIA DEL CLUB BÀSQUET ESPARREGUERA

A Esparreguera es comença a jugar a bàsquet a partir de l’any 1930 com a part de les activitats que es feien al Patronat de la Joventut, només 8 anys després del primer partit de bàsquet de la història del país i també de l’Estat espanyol. Al Patronat s’hi formen uns equips de bàsquet, que juguen al pati de terra del Patronat, però sense participar en competicions, sinó fent partits entre ells mateixos com a forma de divulgar el bàsquet entre els joves d’Esparreguera i també es desplaçaven a jugar algun partit als pobles veïns com Olesa de Montserrat, Martorell, Gelida, Sant Sadurní d’Anoia, etc.

L’any 1935, el vicari de la parròquia va formar un equip de bàsquet al Patronat, format per cinc joves d’entre 15 i 17 anys. Eren l’Andreu Badia i Rial, en Josep Masabeu, en Josep Travé, en Josep Mach i en Gabriel Pérez i Sagredo. Ells van estrenar un equipament de joc nou, amb les sigles de Bàsquet Club Esparreguera i són els components de la fotografia icònica del club.

Amb la guerra civil es va acabar l’activitat del bàsquet al Patronat i no va ser fins l’any 1950 que en Josep Mach, en Pepito de Cal Ferran, troba un grup de nois vinculats amb el Patronat per tornar a muntar l’equip de bàsquet. El camp de joc era el pati d’esbarjo del Patronat, era de terra i se li va afegir una capa compactada de terra gris dels Blaus, on les línies del camp es pintaven abans de cada partit amb calç, tasca que va iniciar l’Isidre Castellví i, més endavant, també va fer en Ramon Martí.

L’any 1952, és l’any de la fundació del Club Bàsquet Santa Eulàlia d’Esparreguera. L’equip entra en la competició organitzada pel “Frente de Juventudes de Martorell”, amb equips de Gelida, Martorell, Olesa, Terrassa i Sant Sadurní. El 16 setembre de 1953 es va fer el pagament per la inscripció a les competicions de l’OAR (Obra Atlètic Recreativa), l’OAR depenia de la Joventut d’Acció Catòlica i organitzava competicions de diferents esports.

No és fins el 20 de desembre de 1953 que es forma la primera junta directiva del C.B. Santa Eulàlia d’Esparreguera, amb en Josep Mach de primer president del Club. I és l’any 1954 quan el C.B. Santa Eulàlia guanya el seu primer partit, jugant contra el Martorell.

La pista del Patronat era petita i des del Club i el mateix Patronat es buscava una nova ubicació. Per aquest motiu es van fer gestions amb la Pepeta Sanmartí del carrer de l’Hospital on també hi tenia un hort. L’acord al que es va arribar va ser que cedia les seves propietats, casa i hort, a canvi d’una pensió vitalícia fins a la seva mort, així com el dret de seguir vivint a la casa. El 24 de juny de 1956 es va inaugurar la pista del carrer de l’Hospital. Un fet curiós és el partit que es va jugar durant la Festa Major de 1957, que enfrontà el primer equip, reforçat amb jugadors d’Olesa, contra un equip de la VI Flota dels Estats Units, del creuer Newport New.

El 18 d’abril de 1964 es creà l’equip femení. Les entrenaven en Ramon Martí, l’Enric Solé i l’Isidre Castellví i jugaven amistosos. El 7 d’agost del mateix any, el C.B. Santa Eulàlia comença el projecte de creació del bàsquet formatiu, el mini bàsquet.

A la temporada 1964-65 es federa l’equip femení a les competicions de l’OAR i juguen a la 2a categoria, i també comencen a entrenar i jugar els primers equips de mini bàsquet.
Una temporada més tard, la 1965-66, hi ha 4 equips en competició federada, l’equip femení, el primer i segon equip masculí i un equip infantil. Després de 3 anys, la temporada 1966-67, és la última de l’equip femení en actiu.

En la temporada 1969-70, un grup de veterans va fundar el Club Bàsquet Esparreguera dins de les competicions de “l’Obra Sindical de Educación y Descanso”. Obtenint molt bons resultats les 4 temporades que van estar actius.

La temporada 1970-71 va començar amb el patrocini de la casa MORITZ que es feia càrrec de l’equipament esportiu i de les despeses d’un entrenador. Els últims 4 mesos de la temporada i tota la següent, l’entrenador va ser en Aito García Reneses, prestigiós tècnic amb, entre altres, nou títols de Lliga ACB amb el FC Barcelona.

La temporada 1972-73 el Club comença a participar en les competicions de la Federació Catalana de Bàsquet amb els següents equips: Sènior, Júnior i Juvenil. També es torna a tenir un equip femení en competició que, conjuntament amb l’equip infantil, juga a l’OAR.

Exemple de la vessant social del Club es mostrà quan els estius de 1975 i 1976 un grup de joves d’Esparreguera van organitzar un seguit de concerts a la pista de bàsquet.

El nom actual del Club, C.B. Esparreguera, s’aprovà en l’Assemblea de socis del mes de maig de 1976 on es va deixar enrere el de C.B. Santa Eulàlia d’Esparreguera..

Per fomentar el bàsquet de participació popular , el 19 de setembre de 1981 s’organitzaren les primeres 12 hores de bàsquet i els dies 25 i 26 de setembre de 1982 es celebraren les primeres 24 hores a la pista.

El 18 de juny de 1983, en la reunió de junta es comunicà l’aprovació del cobriment de la pista i el 22 de juny de 1984 es fa la inauguració del pavelló.

El dia 1 de maig de 1985 es va inaugurar l’himne del club, l’autor de la lletra va ser en Francesc Fons i Ribera.

La temporada 1984-85 l’equip preinfantil masculí va quedar campió de Catalunya.

Després de moltes temporades jugant a 1a o 2a categoria catalana tant a l’OAR com a la Federació Catalana, la temporada 1993-94 el primer equip masculí pujà al Campionat d’Espanya de 2a divisió. La temporada 1997-98 s’aconsegueix l’ascens al Campionat d’Espanya de 1a divisió, Copa Catalunya, on s’hi està una temporada.
La temporada 2012-13 el primer equip femení puja a 1a catalana.

La temporada 2013-14 el primer equip masculí torna a ascendir a Copa Catalunya.

El 7 d’abril de 2015 va quedar instal·lat el parquet a la pista.
L’11 de febrer de 2017 el C.B. Esparreguera rep el premi SET 2016 a l’entitat, atorgat per la revista 777.
La Temporada 2017-18 el primer equip masculí aconsegueix l’ascens a la lliga EBA de la Federació Espanyola de Bàsquet, guanyant la Final de la Copa Catalunya de Bàsquet a Salou. L’equip aconsegueix un rècord de 30 partits jugats 30 partits guanyats. Durant aquesta temporada neix el grup d’animació Els Serrallongues.

Durant les temporades 2021-22 i 2022-23 es fan tota una sèrie d’actes per celebrar el 70è aniversari.

La temporada 2023-24, el primer equip masculí juga la competició de la Súper Copa de la Federació Catalana de Bàsquet.